Kada se odlučite kupiti nekretninu, važno je napraviti popis kriterija o kojima morate voditi računa prije nego krenete u razgledavanje. Ovo su smjernice koje će vam pomoći u vašoj odluci.
Prvo pitanje na koje je potrebno odgovoriti prije nego krenemo s kriterijima za što vam predmetna nekretnina služi. Planirate li u njoj živjeti, raditi, iznajmljivati ili odmarati. Ova pitanja vam pomažu da napravite bolje filtere prilikom pretraživanja stanova/ kuća te smanjuju vrijeme potrebno za razgledavanje, kako traganje za novom nekretninom ne bi trajalo godinama.
Ukoliko s novom investicijom planirate osigurati svoj novi dom, sljedeće što bi trebali definirati tip stanovanja koje odgovara vašim potrebama. Radi li se o kući, stanu u zgradi ili nečem trećem.

kupovina nekretnine 1

Sada kada su vam filteri namješteni i znate kakvu nekretninu tražite, vrijeme je za definiranje tri glavna kriterija prilikom kupovine nekretnine: lokacija, mikrolokacija i stanje građevine.

Lokacija nekretnine mora odgovarati vašem stilu življenja. Jeste li se odlučili za život na periferiji grada ili vam odgovara centar grada? Ovaj kriteriji se odnosi najviše na vaše preferencije i što planirate s predmetnom nekretninom. Ukoliko nekretninu planirate iznajmljivati ili prodavati ne zaboravite da dobra lokacija uvijek drži cijenu.

kupovina nekretnine 2

Nakon lokacije, važno je izdefinirati mikrolokaciju, koja će dati dodanu vrijednost vašoj nekretnini kao što su: prometna infrastruktura, blizina uslužnih sadržaja, zelenila i sl.
Ako planirate koristiti javni prijevoz, vodite računa da ste blizu glavnih prometnica kako biste što prije stigli do odredišta. Blizina sadržaja poput: vrtića, škole, bolnice, trgovine i tržnice vam uvelike mogu olakšati svakodnevnicu. Ako ste tip osobe koji voli slobodne trenutke provoditi u prirodi, na popis svakako dodajte blizinu parkova ili drugih zelenih površina.
Kada ste našli nekretninu koja zadovoljava vaše kriterije lokacije i mikrolokacije, vrijeme je da detaljnje pogledate građevinu koju ste odabrali kupiti. Ovi čimbenici će vam osigurati privatnost i kvalitetu življenja.

Provjerite način na koji je građevina napravljena, odnosno kvalitetu izgradnje. Ukoliko se radi o postojećoj građevini, saznajte iz koje godine zgrada/ kuća datira, koji princip konstrukcije i materijala su korišteni. Ako se pak radi o još neizgrađenoj građevini, informirajte se o izvođačima i investitoru iste. Obratite pozornost na blizinu susjednih zgrada te blizinu objekata od kojih možete očekivati povećanu razinu buke, poput klubova, kafića i sl.. Poželjno je da stan bude dvostrano orijentiran. Time ćete si osigurati dovoljnu količinu svjetlosti tijekom cijelog dana. Ako se radi o stanu, preporučila bih da stan posjeduje vanjski prostor: terasu, balkon, lođu i/ili vrt. Provjerite u kakvom je stanju nekretnina ( kada su mijenjane instalacije, prozori, podovi..), i treba li nekretnina renovaciju.

kupovina nekretnine 3

Ako ćete se morati upuštati u renovaciju stana svakako se konzultirajte sa stručnjacima i trošak renovacije uračunajte u cjelokupni iznos investicije. Prilikom razgledavanja nekretnina imajte spremna pitanja za vlasnike:

  • Koliko su prosječne/maksimalne režije?
  • Koliki je iznos pričuve?
  • Status vlasništva odnosno koliko vlasnika ima?
  • Zbog čega prodaju stan?
  • Posjeduju li građevinsku i uporabnu dozvolu?
  • Koliko je vremena proteklo od zadnje renovacije?
  • Postoje li kakva zaduženja na nekretninu odnosno zgradu?

Kupnja stana ili kuće je jedna od najvećih investicija većini ljudi toga je važno biti pripremljen i dobro informiran, kako bi sve prošlo u najboljem redu. S kriterijima i dobrom analizom vlastitih želja smanjujete si vrijeme potrage, a time i stres koji obično ide uz velike životne odluke.

Podijeli: