Kako ishoditi Građevinsku dozvolu za vašu kuću iz snova?

Što točno znači procedura ishođenja Građevinske dozvole te kako doći do kuće iz snova saznajte u nastavku teksta.

Bilo da ste se odlučili na izgradnju nove kuće od samih temelja ili ste nasljedili staru kuću koju je potrebno renovirati vrlo vjerojatno ste se našli u situaciji da se pitate odakle krenuti.

slika 1_ ideje

Ubrzo netom saznajete da morate imati Građevinsku dozvolu i da vam je za to potreban arhitekt. Ovaj predkorak je jako važan, jer arhitekt kojeg izaberete vas vodi kroz proceduru ishođenja Građevinske dozvole te istovremeno pomaže u realizaciji vašeg projekta.

Prije nego što krenemo o fazama koje ćete prolaziti s arhitektom tijekom stvaranja vašeg doma, pojasnit ćemo ukratko što podrazumijeva kuća iz snova. Kako bismo kreirali kuću koja će biti vaš dom iz snova potrebno je da se arhitekt detaljno upozna s vašim željama i potrebama. Na prvim sastancima razgovaramo na koji način koristite prostor. Zatim ulazimo u upoznavanje vaših navika i kako se krećete kroz prostor te što pojedina prostorija mora sadržavati od elemenata, opreme, namještaja, mobilijara i sl. Svim pitanjima dolazimo do odgovora koji nama projektantima daju širu sliku koje su vaše potrebe koje moraju biti zadovoljene u vašoj kući iz snova. Na ovaj način zajedno definiramo projektni zadatak.

slika 2_ sastanak

Nakon toga vaš arhitekt će napraviti detaljnu analizu lokacije, prostornih parameta te analizu referentnih primjera iz kojih proizlazi koncept za vašu kuću tzv. Idejno rješenje.
Idejno rješenje je prva faza izrade projektne dokumentacije te pokazuje osnovne prostorne i funkcionalne dispozicije elemenata i opreme. Na temelju Idejnog rješenja se definira smjer u kojem želite da se razvija vaša kuća u narednim fazama.
Idejni projekt je druga faza razrade projekta te služi za ishođenje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja od nadležnih javnopravnih tijela.
Nakon očitovanja javnopravnih tijela slijedi izrada Glavnog projekta. Ovo je treća faza ujedno i završna faza izrade potrebne dokumentacije za ishođenje Građevinske dozvole. Glavni projekt građevine daje cjelovito i usklađeno tehničko rješenje građevine te dokazuje ispunjavanje temeljnih i drugih zahtjeva za građevinu. Glavni projekt sadržava arhitektonski, elektrotehnički, građevinski, strojarski te geodetski projekt.

slika 3_projekti

Na temelju usklađenosti Glavnog projekta s prethodno izdanim uvjetima javnopravnih tijela, dobit ćete Potvrde glavnog projekta odnosno nadležno tijelo će vam izdati Građevinsku dozvolu.

Možete se početi veseliti jer do pravomoćnosti i izvršnosti Građevinske dozvole vas dijeli samo petnaestak dana. Službeno možete prijaviti gradnju svoje građevine i upustite se u avanturu izvođenja.

Podijeli: