YOKSTUDIO

Kuća D

Kuća u Botincu ima ukupno 3 etaže. Prizemlje i potkrovlje funkcioniraju kao jedna stambena jedinica. Suteren sa zasebnim ulazom čini drugu stambenu jedinicu, koju će investitori većinski koristiti kao ured/ atelje te dodatne sobe za smještaj gostiju.

Kuća zahtjeva kompletnu renovaciju, od instalacija, rušenja nekih zidova, skidanja obloga i svih ugradbenih elemenata.

Renovacija kuće D sadrži dvije faze izvođenja. Prva faza obuhvaća suterensku i prizemnu etažu. Dok je potkrovlje druga faza građenja.

U suterenu se nalaze uredi i atelje investitora. Uz sami vrt, prema dvorišnoj strani se smjestila ljetna kuhinja, s ostavom koja u budućnosti može postati blagovaonica. U sklopu kupaonice se nalazi vešeraj.

Postojeće prizemlje je imalo tri odvojene sobe te hodnik s kupaonicom. Jedna od želja investitora je bila otvaranje prostora i dobivanje što svjetlijeg prostora te zadržavanje jedne spavaće sobe u prizemlju. Prijedlog projektanta je rušenje centralnog zida, i na takav način je ostvarena dvostrana orijentacija dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Master soba je orijentirana na mirniju, dvorišnu stranu.

Obzirom da investitorica u svom vlasništvu ima nekoliko metara knjiga, morali smo osigurati njihov smještaj te je biblioteka postala lajtmotiv dnevnog boravka. U nastavku se transformirala u kuhinju, odnosno klupu za sjedenje u blagovaonici. Zid nasuprot blagovaonice i kuhinje je obučen u drvenu letvičastu oblogu, iza koje se skriva ugradbeni ormar s kuhinjskim aparatima. Na istom zidu je postavljena polica sa staklenim oklopom za izložbu keramičkih kućica, koje vlasnica skuplja od 90-ih. Zidovi iznad sofe u dnevnoj, klupe u blagovaonici te hodniku su prepušteni vlasniku za izložbu njegovih fotografija i plakata.

Kuća je dobila novo drveno stubište koje vodi u potkrovlje gdje se smjestio spavaći trakt s kupaonicom i novom krovnom terasom.

Fasada kuće je također dobila novi izgled. Ulaz je naglašen drvenom nadstrešnicom, završno obrađeno u antracit boji. Drvena pergola, s antracit obradom je ponovljena na vanjskoj terasi dvorišne fasade.

NAZIV PROJEKTA: Kuća D
OBUHVAT: 210 m2
INVESTITORI: privatni
LOKACIJA: Zagreb, Hrvatska
NAMJENA: stanovanje
STATUS: u izvedbi
GODINA:

2022.-
RENDERI:

Studio Manevar