YOKSTUDIO

Stan N1

Stan N1 u neboderu iz 1967. godine imao je od starta dobar funkcionalni raspored prostorija te prekrasan pogled s 13. kata na južni i zapadni dio grada Zagreba. Vlasnici stana su ga našli obloženog u drvenu lamperiju, sa zatvorenom i odvojenom kuhinjom, što je sve rezultiralo mračnim hodnicima i smanjenim korisnim prostorom.

Dnevni boravak je bio pregrađen u dodatnu spavaću sobu, što je funkcionalno imalo smisla, no estetski i vizualno je dnevnom boravljenu i blagovanju nedostajalo prirodne svjetlosti.

Pozicija ugradbenih ormara u hodniku je sačuvana, te obrađena u svijetlim tonovima drva, s ogledalom. Isto tako izba u kuhinji je dobila nove police, i zatvorena je u istom materijelu kao i ostatak kuhinje.

Osim odabira materijala, boja, tekstura, obloga glavna promjena koju je stan doživio je otvaranje kuhinje prema blagovaonici te pogled iz kuhinje prema balkonu odnosno južnom dijelu grada. U kuhinju se smjestila i drvena vitrina, koja čuva naslijeđeno posuđe od vlasnice stana.

Projekt stan N1

Dnevni boravak i blagovanje su zamijenjeni, tako da je blagovaonica sada u nastavku kuhinje. Pozicija male sobe u dnevnom boravku je zadržana. Izveden je stakleni zid, odnosno klizna staklena stijena, koja se može u potpunosti sakriti u novo izvedeni knauf zid, te na takav način proširiti dnevni boravak. Kod male sobe su zamijenjeni puni PVC donji paneli sa staklenim tako da se prostor doimao još većim. Zamisao projektanta s malom sobom je da se ona kroz vrijeme može mijenjati, i da podnosi maksimalnu fleksibilnost, ovisno o potrebama korisnika prostora. Unutar nje je postavljena polica- biblioteka, sa zatvorenim donjim policama. Tako da prostor može funkcionirati kao radna soba, igraonica, ili dječija soba- ovisno o korisniku. Sav ugradbeni namještaj je izrađen po mjeri i projektantskim nacrtima.Tako da stol za glačanje, sušilo, usisavač svi imaju svoje mjesto unutar stana.

Osim navedenih i kupaonica je dobila skrivene ormare iza vodokotlića, koji je obložen medijapanom, tako da je postao sastavni dio tog elementa, plus dodatni ormarić ispod umivaonika. Obzirom da su vlasnici ljubitelji kade, duž cijele kupaonice je položena kada, dio kupaonice je obložen bijelim mramornim pločicama, dok je drugi dio ofarban perivom bojom u roza tonovima.

U interijeru su većinom korišteni svijetli i drveni materijali, kako bi se dobio osjećaj što većeg prostora. Nasuprot toga, centralna kocka u kojoj je smještena kupaonica obučena je u “betonski” zid. Parket je odabran u boji natur hrasta te slagan u riblju kost. Zidovi su obogaćeni slikama i muralom odabranih hrvatskih umjetnika.

NAZIV PROJEKTA: Stan N1
OBUHVAT: 60 m2
INVESTITORI: privatni
LOKACIJA: Zagreb, Hrvatska
NAMJENA: stanovanje
STATUS: realizacija
FOTO:

Tin Meze, Meze Media